Aquesta pàgina web es diu “Els papers de Pickwick” en honor de la primera i molt famosa novel·la de Charles Dickens. No és que en aquest llibre de l’escriptor anglès els quatre membres del club d’aquest nom llegeixin gaire, perquè més aviat viuen aventures d’allò més diverses, cometen entremaliadures molt ingènues i són protagonistes de platxèries amoroses i de plets rocambolescos.

Però és un fet que moltes generacions d’escriptors de tot el món han considerat Els papers pòstums del club Pickwick una de les novel·les més glorioses, amenes i instructives de tota la història de la literatura universal.

Molt poques novel·les haurien pogut donar el seu nom, amb tant de mèrit i d’encert, a una pàgina web que pretén, abans de res, fer feliços els seus lectors amb tota mena d’informacions sobre la literatura dels nostres dies i de sempre.

Jordi Llovet

dimecres, 6 de maig del 2009

Txevengur

Txevengur. Andrei Platonov, Edicions de 1984, 2009
Esbojarrada posta a punt de la política soviètica a la Rússia rural. De poble en poble, trevessant l'extensa estepa fins arribar a Txevengur, comisaris, militars, pagesos, rodamons van buscant la manera de convertir-se en exemplars comunistes. Brillants pàgines inicials amb el tren com a protagonista. Per mi, el millor del text és la figura suposadament secundària però omnipresent del pare pescador.

Marta Ramoneda. Llibreria La Central